Χρειάζεστε συμβουλή?
Καλέστε: + 30 210 9957605

 

Η κοπή μετάλλων μη σιδηρούχων με υψηλές ανακλαστικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ήταν πάντα μια δύσκολη υπόθεση με πολλές προκλήσεις.

Εξαιτίας των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν, πολλοί αποφεύγουν την κοπή και χάραξη ανακλαστικών μετάλλων με laser CO2.

Σε αυτό μας το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί η κοπή των ανακλαστικών μετάλλων είναι τόσο δύσκολη, γιατί πολλές φορές προτείνονται διαφορετικές μέθοδοι κοπής τέτοιων μετάλλων και εν τέλει ποιος είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος κοπής αυτών των μετάλλων.

ανακλαστικά μέταλλα

 

Πότε ένα μέταλλο θεωρείται ως υψηλά ανακλαστικό?

Κατ’ αρχάς πρέπει να εξετάσουμε ποια είδους μέταλλα χαρακτηρίζονται ως ανακλαστικά. Είναι γνωστό ότι το ασήμι και το αλουμίνιο θεωρούνται δύο από τα πιο ανακλαστικά μέταλλα στη γη (το ασήμι μάλιστα μπορεί να αντανακλά μέχρι και το 95% του ορατού φωτός). Και τα δύο αυτά είδη μετάλλων χρησιμοποιούνται συνήθως σε ηλιακά κάτοπτρα, ηλιακά τζάμια, γυαλιά ηλίου και κοσμήματα.

Άλλα μέταλλα με υψηλή ανακλαστικότητα τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να κοπούν με λέιζερ χρησιμοποιώντας λέιζερ CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) περιλαμβάνουν τα κίτρινα μέταλλα όπως χρυσό, ορείχαλκο και χαλκό.

Αν και συνήθως δεν θεωρείται μέταλλο με υψηλή ανακλαστικότητα, ο ανοξείδωτος χάλυβας μπορεί να εμφανίσει κάποιες ανακλαστικές ιδιότητες όταν επιστρωθεί με ανακλαστικό βερνίκι.

Αυτό το γεγονός μπορεί να τον καταστήσει δύσκολο να κοπεί με laser και έτσι παρέχεται συνήθως με πλαστική επένδυση από την πλευρά της κοπής για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου.

 

Γιατί είναι τόσο δύσκολη η κοπή ανακλαστικών μετάλλων?

Ο λόγος που η κοπή με Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2) είναι δύσκολη στις προαναφερθείσες περιπτώσεις οφείλεται στο γεγονός ότι οι μηχανές λέιζερ χρησιμοποιούν δέσμες φωτός με κάτοπτρα.

Αυτό σημαίνει ότι κατά την κοπή ενός υψηλά ανακλαστικού μετάλλου όπως το αλουμίνιο, υπάρχει ο κίνδυνος η δέσμη λέιζερ να εκτραπεί και δυνητικά να επιστρέψει πίσω στα κάτοπτρα προκαλώντας ζημιές στο μηχάνημα.

Παρόλο που η κάλυψη του φύλλου κοπής με μια μη ανακλαστική επίστρωση μπορεί να ακούγεται σαν την κατάλληλη λύση, η επιφάνεια του μεταλλικού φύλλου δεν είναι η μόνη πηγή που μπορεί να προκαλέσει ζημία στο μηχάνημα λέιζερ. Λόγω της φύσης της κοπές με λέιζερ, μπορεί κάποια ποσότητα λιωμένου μετάλλου να αντανακλάσει την ακτίνα laser πίσω στα κάτοπτρα της μηχανής και να προκαλέσει ζημιά.

Για αυτό το λόγο πολλές φορές προτείνονται διαφορετικοί τρόποι κοπής αυτών των τύπων μετάλλων, όπως η κοπή με νερό υψηλής πίεσης.

Μπορούμε να κόψουμε μέταλλα υψηλής ανακλαστικότητας με Laser?

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Παρά τους κινδύνους της ανακλώμενης δέσμης και πρόκλησης ζημιάς στα μηχανήματα λέιζερ, τα υλικά αυτά μπορούν να κοπούν με λέιζερ.

Αν οι παράμετροι και οι συνθήκες της κοπής ρυθμιστούν με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και προσοχή, οι πιθανότητες πρόκλησης βλάβης από πιθανή ανάκλαση μειώνονται δραματικά, προσφέροντας τη δυνατότητα στο CO2 Laser να κόψει αποτελεσματικά αυτά τα μέταλλα.

Επιπλέον, πολλά σύγχρονα μηχανήματα λέιζερ έχουν λειτουργία ασφάλειας που αποτρέπει τη ζημία στον εξοπλισμό κοπής. Υπάρχουν ανιχνευτές μέσα στο λέιζερ που παρακολουθούν τα επίπεδα ακτινοβολίας οι οποίοι θα κλείσουν αυτόματα τη δέσμη λέιζερ εάν ανιχνευθεί υψηλή ακτινοβολία να ανακλάται πίσω στο φακό πολύ πριν προξενηθεί η οποιαδήποτε ζημιά.

fiber laser

Κοπή Με Fiber Laser

Τα μηχανήματα fiber laser αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας μιας και χρησιμοποιούν καλώδια οπτικών ινών σε αντίθεση με τα συμβατικά κάτοπτρα και αέρια. Κατ’ αυτό το τρόπο τα fiber laser έχουν γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλή κατά την κοπή και χάραξη μετάλλων και συγκεκριμένα υψηλά ανακλαστικών μετάλλων.

Ανακαλύψτε όλα τα διαθέσιμα μοντέλα fiber laser της BRM στις σελίδες μας και βρείτε το κατάλληλο για τις ανάγκες σας και την επιχείρηση σας.

Τεχνική εξυπηρέτηση

Λειτουργούμε με μία ομάδα εκπαιδευμένων τεχνικών που συντηρούν και επισκευάζουν την laser μηχανή σας. Είμαστε διαθέσιμοι 24/7 για την περίπτωση τεχνικών θεμάτων. Περισσότερα brmlasers-service-4317-vk

Συμβουλές

Χρειάζεστε τη συμβουλή ειδικού σχετικά με τη μηχανή laser που ταιριάζει στις ανάγκες της δουλειάς σας? Έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται για να σας μιλήσουμε για τις δυνατότητες. Περισσότερα brmlasers-advice

Αίθουσα επίδειξης

Στο χώρο επίδειξης της εταιρίας μας μπορείτε να δείτε με τα μάτια σας τους διαφορετικούς τύπους μηχανών laser. Μπορούμε να σας κάνουμε επίδειξη των δυνατοτήτων των μηχανών μας. Περισσότερα brmlasers-showroom

Blog

αντιπροσώπευση Ελλάδα:
  
ZapaDel Ltd
   Πλουτάρχου 13    17456 Άλιμος    Tel. +30 210 9957605       www.zapadel.gr   
BRM LASERS BV
     Ambachtsstraat 43    7102 DW Winterswijk    Tel. +31 (0)544 350320    Fax: (0)544 350322       Handelsregister: 09141897    BTW nr; NL812962990 B01