Χρειάζεστε συμβουλή?
Καλέστε: + 30 210 9957605

 

κοπή laser ποιότητα φινιρίσματος

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την διαδικασία κοπής με laser: το μηχάνημα, ο χειριστής, και το υλικό κοπής – όλα παίζουν ρόλο τόσο στην ποιότητα όσο και στο τελικό αποτέλεσμα φινιρίσματος κοπής των γωνιών και των άκρων.

 

Πάχος Υλικού

Η ποιότητα φινιρίσματος των γωνιών εξαρτάται από το υλικό προς κοπή αλλά και από το πάχος του. Όσο το πάχος αυξάνεται, οι ραβδώσεις στα άκρα γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς.

Οι ραβδώσεις είναι ευθείες γραμμές στο άκρο κοπής όπου οι θερμές, λιωμένες ζώνες από την ακτίνα laser ενώνονται με τις ψυχρές και σχηματίζονται οι ραβδώσεις, κάτι που μειώνει την ποιότητα της επιφάνειας που κόβουμε. Όσο πιο χοντρό το υλικό τόσο πιο έντονες είναι οι ραβδώσεις. Για παράδειγμα, στην κορυφή των εμφανών ραβδώσεων έχουμε την περίπτωση κοπής ανοξείδωτου ατσαλιού με CO2 laser:

Αυτές οι ραβδώσεις επηρεάζουν το ποσοστό ανοχής του μετάλλου. Για παράδειγμα σε μέταλλο πάχους μικρότερο από 1mm προσδίδουμε ένα +/- 0.12mm ανοχής, ενώ σε ατσάλι πάχους 10mm η τιμή αυτή αυξάνεται σε +/-0.25mm. Τέλος, σε μέταλλο 20mm η τιμή φτάνει στο +/-0.75mm.

 

Ισχύς Laser

Ένας τρόπος για να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα της κοπής αλλά και για να μειώσουμε την εμφάνιση ραβδώσεων σε μέταλλα μεγαλύτερου πάχους, είναι να χρησιμοποιήσουμε laser μεγαλύτερης ισχύς. Χρησιμοποιώντας laser υψηλότερης ισχύς μας δίνεται η δυνατότητα να κόψουμε πιο παχιά μέταλλα πιο εύκολα και άνετα απολαμβάνοντας μια πιο λεία και καλύτερης ποιότητας γωνία κοπής.

 

Τεχνολογία Laser

Οι τελευταίες εξελίξεις και η πρόοδος στα fiber laser έχουν αυξήσει τον ανταγωνισμό στα δημοφιλή και εδραιωμένα πια CO2 laser. Τα Fiber Laser προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες κοπής σε σχέση με τα αντίστοιχα CO2 laser ενώ διατηρούν υψηλή ποιότητα φινιρίσματος στις γωνίες αλλά και στην ίδια την επιφάνεια του υλικού σε θέματα τραχύτητας.

Παρ΄ όλα αυτά, η ποιότητα φινιρίσματος κοπής μειώνεται εμφανώς όσο αυξάνεται το πάχος του φύλλου κοπής ανεξαρτήτως του laser που χρησιμοποιούμε τελικά.

 

Τύπος Υλικού

Ο τύπος του υλικού μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο εύρος των παραγόντων, με πιο σημαντικό το τύπο του ίδιου του μετάλλου. Διαφορετικά μέταλλα έχουν διαφορετικές ιδιότητες και αντιδρούν διαφορετικά όταν κόβονται με laser.

Η σύνθεση και το κράμα των μετάλλων παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ποιότητα φινιρίσματος κοπής των γωνιών. Τα επίπεδα άνθρακα, μαγγανίου, σιλικόνης, φωσφόρου αλλά και θέιου επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα κοπής. Για παράδειγμα, όσο υψηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι ένα μέταλλο, τόσο πιο δύσκολη αποδεικνύεται η κοπή του.

 

Ποιότητα Υλικού

Η ποιότητα φινιρίσματος του φύλλου μπορεί να επηρεάσει δραστικά την διαδικασία κοπής. Συνίσταται το μέταλλο να είναι καθαρό, χωρίς σκουριά και λάδι.

Χαμηλής ποιότητας μέταλλα αποτελούν πρόβλημα για την κοπή με laser. Οι “ακαθαρσίες” και προσμίξεις των χαμηλά ποιοτικά μετάλλων είναι εξαιρετικά αντιδραστικές στις διαδικασίες θερμικής κοπής ειδικά αν χρησιμοποιείτε laser κοπής με οξυγόνο.

Ειδικά επεξεργασμένος χάλυβας μπορεί επίσης να αποδειχθεί προβληματικός για την κοπή laser λόγω της κλιμακωτής επιφάνειας του. Η επιφάνεια μπορεί να λιώσει και να αναμειχθεί με το ίδιο το μέταλλο σχηματίζοντας ένα χαμηλής ποιότητας φινίρισμα. Αν η επιφάνεια δεν είναι λεία και χωρίς ατέλειες, η εστίαση της ακτίνας laser μπορεί να αλλάξει επηρεάζοντας αρνητικά την “καθαριότητα” και την ποιότητα της κοπής.

Τεχνική εξυπηρέτηση

Λειτουργούμε με μία ομάδα εκπαιδευμένων τεχνικών που συντηρούν και επισκευάζουν την laser μηχανή σας. Είμαστε διαθέσιμοι 24/7 για την περίπτωση τεχνικών θεμάτων. Περισσότερα brmlasers-service-4317-vk

Συμβουλές

Χρειάζεστε τη συμβουλή ειδικού σχετικά με τη μηχανή laser που ταιριάζει στις ανάγκες της δουλειάς σας? Έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται για να σας μιλήσουμε για τις δυνατότητες. Περισσότερα brmlasers-advice

Αίθουσα επίδειξης

Στο χώρο επίδειξης της εταιρίας μας μπορείτε να δείτε με τα μάτια σας τους διαφορετικούς τύπους μηχανών laser. Μπορούμε να σας κάνουμε επίδειξη των δυνατοτήτων των μηχανών μας. Περισσότερα brmlasers-showroom

Blog

αντιπροσώπευση Ελλάδα:
  
ZapaDel Ltd
   Πλουτάρχου 13    17456 Άλιμος    Tel. +30 210 9957605       www.zapadel.gr   
BRM LASERS BV
     Ambachtsstraat 43    7102 DW Winterswijk    Tel. +31 (0)544 350320    Fax: (0)544 350322       Handelsregister: 09141897    BTW nr; NL812962990 B01